ВУЧИЋ У ВАШИНГТОНУ: Свакако о српско-руским односима, Битићијима и амбасади

ВАШИНГТОН – Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће теме разговора са америчким званичницима свакако бити српско-руски односи, случај браће Битићи, као и паљење Амбасаде САД у Београду.

Александар Вучић је у изјави медијима рекао да данас има састанак са шефом Националне гарде САД, као и Гарде Охаја, са којима ће разгoварати о свим нашим заједничким активностима, војној неутралности, ставовима Србије, сарадњи између српских и америчких оружаних снага, о учешћу Србије у међународним мисијама под заставом УН, о томе како и на који начин можемо да допринесемо наставку борбе против тероризма.

Подсетио је да је Србија и до сада помагала и у муницији, али и у одређеним количинама оружја и оруђа.

„Верујем да то можемо да урадимо и убудуће. То је важан услов за припрему свега онога што долази вечерас на сусрету са Дејвидом Петреусом и сутра на састанацим са америчком пословном заједницом, који већ обављају посао у Србији и оних који планирају тек да дођу, те и састанака са бројним конгресменима, али и најважнији је свакако са потпредседником Мајком Пенсом“, указао је Вучић.

Пренео је да је у САД тренутно велика бура око промене закон о социјалној заштити „Обамакеру“, тако да смо у извесном запећку, али је за Србију веома важно што има прилику да представи своју политику.

Према његовим речима кључне теме су регионална политика, регионални односи, билатерални односи Србије и САД.

Из најава видим да ће их занимати однос Београда према Приштини, и однос према Русији. Ми ћемо говорити о нашим ставовима и покушати да добијемо подршку за политику озбиљности, одговорности и решавања проблема на Западном Балкану“, подвукао је председник Србије.

Констатовао је да и овај пут, као и сваки пут када неко од представника земаља долази изврши се артиљеријска паљба, како би се показало са којим потешкоћама ће се суочити гост и како ће морати на тешка питања да одговара.

„Чули смо из штампе овде, чак је и један конгресмен Елиот Енгел, истакнути албански лобиста, али и човек са којим смо се више пута састајала и покушали да утичемо на његов став јер је веама важан, да Србија треба да буде избачена из Партнерства за мир због блиске сарадње са Русијом“, указао је Вучић.

Подвукао је да се у ставу Србије ништа није променило и да се то најбоље види по броју војних вежби и активности.

„Говорићу о тачном броју вежби. Четири пута више у 2017. имамо вежбе и активности са америчким снагама него са руским. Питам се шта ли су читали поједини конгресмени или је то питање ‘ајде да неког нападнемо, да извршимо додатни притисак’. Нема ту увек довољно везе са реалношћу“, сматра Вучић.

Извор: РТС / Танјуг

Loading...