Конгрес САД тражи рапорт о Србији и Русији

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је меру којом тражи од Министарства одбране САД извештаје о руско–српској војној сарадњи. То је саопштио високи члан Комитета за спољна питања Представничког дома Елиот Енџел, додајући да је реч о мери усвојеној као део Закона о националној одбрани за 2018. годину.

Истичући да је Москва недавно поклонила Београду оружје вредно 600 милиона долара – при чему шест борбених авиона Миг-29, тридесет тенкова Т-72 и још толико оклопних извиђачких возила БРДМ-2 – овај конгресмен из државе Њујорк напоменуо је да Србија сада тражи руске системе противваздушне одбране С-300.

„Искрено, све ме више брину избори које Београд прави кад је реч о војним и безбедносним питањима. Зато сам и написао амандман”, рекао је Енџел.

Како је Енџел објаснио, САД морају да пажљивије анализирају руско–српске војне везе и процене њихових последица по америчку безбедносну политику, чланство Србије у „Партнерству за мир” и суседе наше земље.

Судећи по његовим речима, није нимало случајно да је Енџел поднео ову иницијативу уочи данашњег доласка председника Александра Вучића у посету САД. Тако је овај конгресмен прецизирао да ће Вучићев сутрашњи састанак с америчким потпредседником Мајком Пенсом бити „добра прилика да САД изнесу забринутост због правца у ком Београд иде кад је реч о безбедносној политици”.

У изјави која је осванула на његовом сајту а пренела је агенција Бета, Енџел је оценио и да ће његов амандман помоћи САД да се „супротставе дестабилизујућим активностима Русије на Балкану”.

Имајући у виду интересе запада и Русије у региону, питање на чијој је страни Београд могло би да мимо билатералних тема доминира у току Вучићеве посете Вашингтону, сматра бивши амерички амбасадор у Београду Камерон Мантер, додајући да председника Србије не очекује лак посао у САД, али и да ће бити дочекан као „кључни актер у одржавању мира и стабилности у суседству Србије”.

Loading...