Конгрес САД тражи рапорт о Србији и Русији

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је меру којом тражи од Министарства одбране САД извештаје о руско–српској војној сарадњи. То је саопштио високи члан Комитета за спољна питања Представничког дома Елиот Енџел, додајући да је реч о мери усвојеној као део Закона о националној одбрани за 2018. годину.

Истичући да је Москва недавно поклонила Београду оружје вредно 600 милиона долара – при чему шест борбених авиона Миг-29, тридесет тенкова Т-72 и још толико оклопних извиђачких возила БРДМ-2 – овај конгресмен из државе Њујорк напоменуо је да Србија сада тражи руске системе противваздушне одбране С-300.

„Искрено, све ме више брину избори које Београд прави кад је реч о војним и безбедносним питањима. Зато сам и написао амандман”, рекао је Енџел.

Како је Енџел објаснио, САД морају да пажљивије анализирају руско–српске војне везе и процене њихових последица по америчку безбедносну политику, чланство Србије у „Партнерству за мир” и суседе наше земље.

Судећи по његовим речима, није нимало случајно да је Енџел поднео ову иницијативу уочи данашњег доласка председника Александра Вучића у посету САД. Тако је овај конгресмен прецизирао да ће Вучићев сутрашњи састанак с америчким потпредседником Мајком Пенсом бити „добра прилика да САД изнесу забринутост због правца у ком Београд иде кад је реч о безбедносној политици”.

У изјави која је осванула на његовом сајту а пренела је агенција Бета, Енџел је оценио и да ће његов амандман помоћи САД да се „супротставе дестабилизујућим активностима Русије на Балкану”.

Имајући у виду интересе запада и Русије у региону, питање на чијој је страни Београд могло би да мимо билатералних тема доминира у току Вучићеве посете Вашингтону, сматра бивши амерички амбасадор у Београду Камерон Мантер, додајући да председника Србије не очекује лак посао у САД, али и да ће бити дочекан као „кључни актер у одржавању мира и стабилности у суседству Србије”.

У том контексту, ипак, питање статуса особља Српско–руског хуманитарног центра у Нишу не би требало да буде битна тачка на дневном реду Вучићеве посете, сматра још један бивши амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери.

„Жао ми је што то морам да кажем али у општој слици за САД заправо и није битно да ли ће Србија одлучити да се приближи Русији дајући на пример дипломатски статус ономе што би требало да буде хуманитарни центар. Дани Хладног рата када су те ствари биле важне за САД су одавно прошли”, рекао је Монтгомери за Танјуг.

Он је оценио да ће међу важнијим темама у току сусрета председника Вучића у Вашингтону бити стабилност и претње које доноси тероризам, а да ће председник Србије искористити посету да ојача економску сарадњу и привуче нова америчка улагања. „САД цене улогу коју је Србија у скоријем периоду играла у истицању значаја помирења и гледања у будућност уместо у прошлост. САД ће несумњиво изразити снажну подршку успешном одвијању Бриселског дијалога”, рекао је Монтгомери.

Он је сигуран и да ће Вучић у току посете подвући решеност да унапреди српску привреду и подстакне САД и њихове главне корпорације да додатно повећају улагања у Србију.

„Председник Вучић разуме да без снажног економског раста Србија не може да унапреди инфраструктуру и омогући својим грађанима бољи живот. Она без тога не може да буде стуб стабилности у региону какав је била у прошлости и какав може да буде поново,” закључио је он.

Извор: Танјуг

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!