EKSKLUZIVNI INTERVJU: MILJAN DAMJANOVIĆ

U ekskluzivnom intervjuu za Komersant.rs, Miljan Damjanović, kandidat za gradonačelnika i predsednik beogradskog okružnog odbora Srpske radikalne stranke, govori o aktuelnim političkim pitanjima, svojoj kandidaturi, ali i o aktuelnim vlastima…

Koje su najvažnije stvari zbog kojih će Beograd biti drugačiji ukoliko Vi budete gradonačelnik?

Prva i osnovna stvar je okretanje ka običnom čoveku, njegovim problemima i rešavanju istih. Koalicije u gradu, godinama unazad, su se menjale i uglavnom je matematički princip (koja politička opcija koliko svojih odbornika nudi za potencijalnu većinu) pobeđivao u odnosu na obećanja i programe koja su nuđena pre izbora. Tako je pre prethodnih izbora našim sugrađanima od strane Vučićevih naprednjaka ponuđeno hapšenje Đilasa, zbog finansijskih malverzacija izgradnje mosta preko Ade, zatim Kancelarija za brze odgovore i ukidanje lošeg ugvora s privatnim licem koji preko Bus plus sistema uništava Gradsko saobraćajno preduzeće. Nakon ustoličenja i promovisanja Siniše Malog i Gorana Vesića naprednjaci su umesto da ispune očekivanje naših sugrađana zapravo samo nastavili tamo gde je stala Demokratska stranka i na ključnim pozicijama u Gradu postavila kadrove prethodne garniture, kadrove Mlađana Dinkića i ostalih članica DOS-a.

Srpska radikalna stranka je spremna da preuzme odgovornost i bude nosilac vlasti u glavnom gradu a već u prvoj godini rešićemo problem nelegalizovanih objekata, sprečićemo zahuktalu divlju gradnju, regulisaćemo problem gradskog prevoza, grad učiniti čistijim i trajno rešiti problem deponija a za naše najmlađe, do kraja mandata, rešićemo problem nedostatka mesta u vrtićima tako što ćemo sredtsva iz budžeta usmeriti na rešavanje gorućih problema a ne u šminkanje centra poput raspevane fontane na Slaviji kao i gorući problem parking mesta izgradnjom podzemnih i nadzemnih garaža.

Mora da postoji jednakost za sve stanovnike Beograda, bez obzira da li oni živeli u tzv. krugu dvojke ili u Mladenovcu. Nedopustivo je da samo desetak kilometra od centra grada beogradska naselja nemaju rešenu kanalizaciju, da lazarevčani imaju problem s gradskim autobuskim linijama, koje su ili retke ili ukinute, a pritom se 65km voze u autobusima iz perioda snimanja filma „Ko to tamo peva“, fabrike ćemo izmestiti u industrijskim zonama poput fabrike za reciklažu, na Čukarici, koja se nalazi tik uz dečiji vrtić kao i redovno odnošenje otpada iz svih krajeva grada jer je nedopustivo da nam deca svakodnevno prolaze pored prepunih kontejnera smeća koja dovode do širenja različitih zaraza…

Nedopustivo je da u 21. veku stanovnici naselja beogradskih opština imaju problem s nečistoćom i smradom koji se svakodnevno šire usled lošeg rada komunalnih službi. Indikativan je npr. i problem novog naselja Stepa Stepanović u kojem Dom zdravlja radi samo tri dana nedeljno, osobe s invaliditetom ne mogu ni do apoteke ili pijace jer niko nije mislio na njih a putem medija nas informišu da su uložena značajna sredstva a opet s toliko propusta. Problema ima još mnogo ali smo spremni da se uhvatimo u koštac s istim i rešimo ih sve do jednog. Naš rad će biti transparentan i biće izložen sudu naroda.

Da li ima promena u SRS?

Prilagođavamo se i dopunjujemo program stranke sadašnjim vremenima i situaciji u kojoj živimo. Naše Ideologije se ne odričemo kao ni osnovnih programskih načela ali ističem da imamo najbolji celokupni program, počevši od ekonomskog pa do obrazovnog. Insistiramo na ukidanju prijemnih ispita kao i da obrazovanje u Srbiji mora svima biti dostupno pod istim uslovima. Školovati se mogu svi koji to žele i besplatno. Obrazovanje ne sme biti privilegija bogatih ili onih koji imaju veze kod nadležnih u resornom ministarstvu, u školama, fakultetima…

Trudimo se da mlađim ljudima pružimo šansu u narednom periodu tj. onima koji će uspešno distribuirati našu ideju i koji će se bezuslovno boriti za ispunjavanje programa Srpske radikalne stranke.

Promene su svakodnevno prisutne i u kadrovskom smislu pa smo u gradskom odboru napravili spoj mladosti i iskustva. Mlađim ljudima, punim energije i entuzijazma prepustili smo vođenje opštinskih odbora ali su sa njima na terenu i u samim odborima prisutni ljudi od iskustva i integriteta. Trudimo se da imamo podjednako zastupljene sve profile ljudi, od radnika i seljaka preko studenata, visokoobrazovanih, magistara i doktora nauka.

Šta mislite o trenutnom stanju u tzv. patriotskom bloku?

Ne bih nikoga pojedinačno da komentarišem iako imam pregršt dokaza da s jedne strane imamo tzv. patriote koje zapravo rade za interese Vučićevog režima kao i neke druge koji su bliski američkom ambasadoru.  „U’se i u svoje kljuse“ je najbolja izreka pa ću se zadržati na političku opciju koju predstavljam i smatram da za ovih dvadeset i sedam godina nikada nismo prevarili svoje birače i uvek smo govorili istinu, makar ona u nekim situacijama bila i teška za srpski narod. Nikada nismo kalkulisali već smo bili otvoreni i na vreme upozoravali o svim dešavanjima na srpskoj i međunarodnoj političkoj sceni.

A proevropska opozicija?

Potpuno je razbijena jer je njihov program u celini preuzeo Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka. Oni nikako ne mogu da se suprostave sadašnjem režimu jer su glavni akteri njihove DOS-ovske vladavine sada perjanice naprednjaka, od Vesića, preko Dinkića pa do Jelene Trivan.

Šta bi ste označili kao najveće promašaje SNS-a?

Srpsku naprednu stranku često poredim s super i mega marketima. Kao što u tim prodavnicama imate raznoliku ponudu na rafovima tako i u naprednjačkoj piljari imate svega, od onih koji su za Putina i Rusiju, preko onih koji su deklarativno za EU i NATO, komuniste, tajkune, kriminalce, javne ličnosti… Za svakog po nešto. Onda i ne čudi da je njihov jedini adut manipulacija koju preko svog gurua Vučića vrlo uspešno rade.

Prvo i osnovno je pogubna politika sedenja na dve stolice, koja je neodrživa. Potpisivanje seta briselskih sporazuma kojima se ukida država Srbija na KiM-u je pogubna za Srbiju i srpske nacionalne interese. Neukidanjem jednostrane primene SSP-a, koji je izglasan u vreme režima Borisa Tadića, naprednjaci nastavljaju uništavanje srpskih proizvođača i seljaka. Borba protiv korupcije je bila samo medijska farsa jer je npr. oslobođen finasijer SNS i kralj duvanske mafije, Cane Žabac , pala je optužnica protiv grobara srpske privrede i finansija, Mlađana Dinkića itd.

Loading...