EKSKLUZIVNI INTERVJU: MILJAN DAMJANOVIĆ

U ekskluzivnom intervjuu za Komersant.rs, Miljan Damjanović, kandidat za gradonačelnika i predsednik beogradskog okružnog odbora Srpske radikalne stranke, govori o aktuelnim političkim pitanjima, svojoj kandidaturi, ali i o aktuelnim vlastima…

Koje su najvažnije stvari zbog kojih će Beograd biti drugačiji ukoliko Vi budete gradonačelnik?

Prva i osnovna stvar je okretanje ka običnom čoveku, njegovim problemima i rešavanju istih. Koalicije u gradu, godinama unazad, su se menjale i uglavnom je matematički princip (koja politička opcija koliko svojih odbornika nudi za potencijalnu većinu) pobeđivao u odnosu na obećanja i programe koja su nuđena pre izbora. Tako je pre prethodnih izbora našim sugrađanima od strane Vučićevih naprednjaka ponuđeno hapšenje Đilasa, zbog finansijskih malverzacija izgradnje mosta preko Ade, zatim Kancelarija za brze odgovore i ukidanje lošeg ugvora s privatnim licem koji preko Bus plus sistema uništava Gradsko saobraćajno preduzeće. Nakon ustoličenja i promovisanja Siniše Malog i Gorana Vesića naprednjaci su umesto da ispune očekivanje naših sugrađana zapravo samo nastavili tamo gde je stala Demokratska stranka i na ključnim pozicijama u Gradu postavila kadrove prethodne garniture, kadrove Mlađana Dinkića i ostalih članica DOS-a.

Srpska radikalna stranka je spremna da preuzme odgovornost i bude nosilac vlasti u glavnom gradu a već u prvoj godini rešićemo problem nelegalizovanih objekata, sprečićemo zahuktalu divlju gradnju, regulisaćemo problem gradskog prevoza, grad učiniti čistijim i trajno rešiti problem deponija a za naše najmlađe, do kraja mandata, rešićemo problem nedostatka mesta u vrtićima tako što ćemo sredtsva iz budžeta usmeriti na rešavanje gorućih problema a ne u šminkanje centra poput raspevane fontane na Slaviji kao i gorući problem parking mesta izgradnjom podzemnih i nadzemnih garaža.

Mora da postoji jednakost za sve stanovnike Beograda, bez obzira da li oni živeli u tzv. krugu dvojke ili u Mladenovcu. Nedopustivo je da samo desetak kilometra od centra grada beogradska naselja nemaju rešenu kanalizaciju, da lazarevčani imaju problem s gradskim autobuskim linijama, koje su ili retke ili ukinute, a pritom se 65km voze u autobusima iz perioda snimanja filma „Ko to tamo peva“, fabrike ćemo izmestiti u industrijskim zonama poput fabrike za reciklažu, na Čukarici, koja se nalazi tik uz dečiji vrtić kao i redovno odnošenje otpada iz svih krajeva grada jer je nedopustivo da nam deca svakodnevno prolaze pored prepunih kontejnera smeća koja dovode do širenja različitih zaraza…

Nedopustivo je da u 21. veku stanovnici naselja beogradskih opština imaju problem s nečistoćom i smradom koji se svakodnevno šire usled lošeg rada komunalnih službi. Indikativan je npr. i problem novog naselja Stepa Stepanović u kojem Dom zdravlja radi samo tri dana nedeljno, osobe s invaliditetom ne mogu ni do apoteke ili pijace jer niko nije mislio na njih a putem medija nas informišu da su uložena značajna sredstva a opet s toliko propusta. Problema ima još mnogo ali smo spremni da se uhvatimo u koštac s istim i rešimo ih sve do jednog. Naš rad će biti transparentan i biće izložen sudu naroda.

Da li ima promena u SRS?

Prilagođavamo se i dopunjujemo program stranke sadašnjim vremenima i situaciji u kojoj živimo. Naše Ideologije se ne odričemo kao ni osnovnih programskih načela ali ističem da imamo najbolji celokupni program, počevši od ekonomskog pa do obrazovnog. Insistiramo na ukidanju prijemnih ispita kao i da obrazovanje u Srbiji mora svima biti dostupno pod istim uslovima. Školovati se mogu svi koji to žele i besplatno. Obrazovanje ne sme biti privilegija bogatih ili onih koji imaju veze kod nadležnih u resornom ministarstvu, u školama, fakultetima…

Trudimo se da mlađim ljudima pružimo šansu u narednom periodu tj. onima koji će uspešno distribuirati našu ideju i koji će se bezuslovno boriti za ispunjavanje programa Srpske radikalne stranke.

Promene su svakodnevno prisutne i u kadrovskom smislu pa smo u gradskom odboru napravili spoj mladosti i iskustva. Mlađim ljudima, punim energije i entuzijazma prepustili smo vođenje opštinskih odbora ali su sa njima na terenu i u samim odborima prisutni ljudi od iskustva i integriteta. Trudimo se da imamo podjednako zastupljene sve profile ljudi, od radnika i seljaka preko studenata, visokoobrazovanih, magistara i doktora nauka.

Šta mislite o trenutnom stanju u tzv. patriotskom bloku?

Ne bih nikoga pojedinačno da komentarišem iako imam pregršt dokaza da s jedne strane imamo tzv. patriote koje zapravo rade za interese Vučićevog režima kao i neke druge koji su bliski američkom ambasadoru.  „U’se i u svoje kljuse“ je najbolja izreka pa ću se zadržati na političku opciju koju predstavljam i smatram da za ovih dvadeset i sedam godina nikada nismo prevarili svoje birače i uvek smo govorili istinu, makar ona u nekim situacijama bila i teška za srpski narod. Nikada nismo kalkulisali već smo bili otvoreni i na vreme upozoravali o svim dešavanjima na srpskoj i međunarodnoj političkoj sceni.

A proevropska opozicija?

Potpuno je razbijena jer je njihov program u celini preuzeo Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka. Oni nikako ne mogu da se suprostave sadašnjem režimu jer su glavni akteri njihove DOS-ovske vladavine sada perjanice naprednjaka, od Vesića, preko Dinkića pa do Jelene Trivan.

Šta bi ste označili kao najveće promašaje SNS-a?

Srpsku naprednu stranku često poredim s super i mega marketima. Kao što u tim prodavnicama imate raznoliku ponudu na rafovima tako i u naprednjačkoj piljari imate svega, od onih koji su za Putina i Rusiju, preko onih koji su deklarativno za EU i NATO, komuniste, tajkune, kriminalce, javne ličnosti… Za svakog po nešto. Onda i ne čudi da je njihov jedini adut manipulacija koju preko svog gurua Vučića vrlo uspešno rade.

Prvo i osnovno je pogubna politika sedenja na dve stolice, koja je neodrživa. Potpisivanje seta briselskih sporazuma kojima se ukida država Srbija na KiM-u je pogubna za Srbiju i srpske nacionalne interese. Neukidanjem jednostrane primene SSP-a, koji je izglasan u vreme režima Borisa Tadića, naprednjaci nastavljaju uništavanje srpskih proizvođača i seljaka. Borba protiv korupcije je bila samo medijska farsa jer je npr. oslobođen finasijer SNS i kralj duvanske mafije, Cane Žabac , pala je optužnica protiv grobara srpske privrede i finansija, Mlađana Dinkića itd.

Čak je Vučić otišao i korak dalje, pa je za savetnika za poslove s Arapima angažovao tog istog Dinkića kome je godinama pretio, i građanima Srbije obećao, da će ga uhapsiti.

Obećavali su da će do kraja 2016. godine rešiti preko milion zahteva za legalizaciju i nisu ispunili, obećali su prosečnu platu preko 500 evra, obećali su jeftine stanove, rešavanje problema sugrađana koji su se zadužili u švajcarskim francima itd. Ništa od obećanog nisu ispunili! Zbog svega navedenog je i jasno zašto već više od dve i po godine, od kako se Šešelj trijunfalno vratio iz Haga, Vučić ne sme lideru radikala da izađe na TV duel već od njega beži kao đavo od krsta!

Kako komentarišete postavljanje Ane Brnabić za premijera?

I pticama na grani je jasno da je Vučić građanima Srbije podmetnuo Brnabićku zato što je znao da je ona dovoljno prozapadna i dovoljno nemoralna da Srbima poruči da će u ime „velikog vođe“, voditi politiku koja će Srbiju voditi ka EU, a možemo očekivati i da će nas uskoro obavestiti da nam je zapravo NATO bolji saveznik od bratske Rusije.

Svojom izjavom da Srbima na severu KiM treba obezbediti veću autonomiju, a da će se oko statusa južne pokrajine tek pričati u Briselu jasno je da je Brnabićka na taj način obelodanila da za nju Kosovo i Metohija nisu sastavni deo Srbije. Ona je kao kukavičje jaje podmetnuta da završi prljav posao za Vučića.

Recite nam više o tome kako vidite problem Kosova i koje poteze bi, ukoliko bi bili u poziciji vladajuće stranke, na prvom mestu učinili?

Jasno je, iako je Srpska radikalna stranka na to upozoravala već godinama, da članstvo u EU isključuje teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije. Potpuno je jasno i kada smo odgovarali na pitanja iz EU, jedno od pitanja je bilo koliku površinu ima Republika Srbija i drugo je bilo koliko ima stanovnika. Slična situacija je bila i kada je uspostavljan bezvizni režim. Bezbroj je potvrda da EU centralnu Srbiju tretira kao jednu a Kosovo i Metohiju kao drugu državu.

Naš stav je da su svi do sada potpisani Briselski sporazumi protivzakoniti i protivustavni i da nijedan od tih sporazuma neće dovesti do boljeg života građana Srbije odnosno Srba na Kosovu i Metohiji. Ovim sporazumima naprednjački režim omogućio je Šiptarima da sa dokumentima koje izdaje „republika Kosovo“, sa vozačkim dozvolama, saobraćajnim dozvolama, tablicama i ličnim kartama nesmetano putuju po teritoriji centralne Srbije. Da biste registrovali vozilo morate imati ličnu kartu, da bi imali nju morate izvaditi šiptarsko državljanstvo, kada izvadite šiptarsko državljanstvo na njemu piše „republika Kosovo“ a nacionalnost je „kosovar“. Dakle, državni organi su ti koji otvoreno rade sve što je moguće da teritoriju naše južne pokrajine, odnosno Kosovo i Metohiju udalje od ustavno-pravnog poretka Republike Srbije.

Prvi ispravan potez koji bi državni vrh trebao da povuče, u ovom trenutku, je prekid pregovora s Prištinom pod okriljem EU, zatim da zahteva vraćanje tog procesa pod okrilje UN, jer Srbija u Savetu bezbednosti UN ima dva moćna saveznika, a to su Kina i bratska Ruska Federacija! Zaštita koju smo imali u SB UN je osnovni razlog što su države koje su priznale nezavisnost Kosova i učinile sve što je bilo u njihovoj moći da proces odlučivanja izmeste iz SB UN i stave pod okrilje EU, gde Srbija nema iskrene saveznike. Nasuprot Srbiji, itekako moćne saveznike u EU imaju Šiptari, koji na svaki način pokušavaju da zaokruže „tu svoju državu“.

Drugi potez je isticanje da je Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 trajna osnova za bilo kakve dalje pregovore i za bilo kakvo rešenje koje u budućnosti može da se postigne.

Treći potez je da nijedno buduće rešenje ne može biti u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije.
Što se tiče tog famoznog specijalnog suda za pripadnike OVK je potpuno nakaradno i smešno. Pa tamo na izborima pobeđuju Tači i Haradinaj. Obojicu srpskih krvnika, koji se slobodno šetaju državama EU i SAD, nikada nijedna vlast tih zemalja nije želela da ih isporuče srpskim pravosudnim organima.

U međuvremenu su „počistili“ sve potencijalne svedoke. Postaraće se da osude neke jadnike i tim presudama operu ruke ali ne zbog ubijanja i proterivanja Srba s KiM već zbog maltertiranja „nelojalnih“ Šiptara.

Kako vidite aktuelne odnose Srbije sa Rusijom?

Već sam rekao da je pogubna politika sedenja na dve stolice a režim Aleksandra Vučića upravo to radi. Malo flertuje s SAD i EU, a malo se dodvorava Rusima i tako u krug. Dokle god ne dođe do potpune integracije s Ruskom Federacijom i članstva u ODKB Srbiji neće krenuti na bolje.

Za kraj, Vaša poruka srpskom narodu i svim građanima Srbije?

Srpski narod je probao i DOS-ovski i naprednjački režim te je i od jednih i od drugih prevaren. Jedini koji ih nikada nisu slagali su srpski radikali i očekujem veliku podršku građana Beograda i celokupne Srbije u periodu pred nama.

Izvor: Komersant.rs

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!