ОДЛУКА БРИСЕЛА: Два поглавља за Србију

БРИСЕЛ – ЕУ је данас донела и формално одлуку о отварању поглавља 7 и 29 у преговорима са Србијом, јавља дописник РТС-а из Брисела. Закључно са тим поглављима, Србија ће од уторка имати 10 отворених поглавља од укупно 35, од чега су два поглавља већ прелиминарно затворена.

Амбасадори земаља чланица на састанку у Бриселу усвојили су заједничку преговарачку позицију ЕУ, о којој је договор постигнут претходно на нивоу радне групе, чиме је практично учињен и последњи корак у процедури за отварање поглавља 7 о интелектуалној својини и 29 о царинској унији.

Малта, као земља председавајућа ЕУ, заказала је међувладину конференцију на којој ће бити отворена ова поглавља за уторак, 20. јун, у Луксембургу, где се тог дана одржава састанак Савета министара ЕУ.

На конференцији ће, уз делегацију Србије и Европске комисије, учествовати и представници свих земаља чланица ЕУ.

Европску унију би на Међувладиној конференцији требало да представљају комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан, министарка Малте задужена за европске послове Хелена Дали и директорка за Западни Балкан у Европској спољнополитичкој служби Ангелина Ајнхорст.

Са два новоотворена поглавља Србија ће у преговорима о чланству у ЕУ имати 10 отворених поглавља, од којих су два већ привремено и затворена.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан најавио је и отварање нових поглавља са Србијом у другој половини године.

Извор: Танјуг / РТС

Loading...