ПОРУКА ШИПТАРИМА ИЗ СТРАЗБУРА: Хитно влада и договор са Београдом!

СТРАЗБУР – Посланици Европског парламента у Стразбуру позвали су, током расправе поводом представљања годишњег извештаја о Косову, Приштину на брзо формирање владе и спровођење договореног са Београдом.

ЕП од нових косовских власти очекује да испуне обећања у вези с безвизним режимом, ратификују споразум о демаркацији са Црном Гором и остваре уверљиве резултате у смислу осуђујућих пресуда у борби против организованог криминала и корупције, а апеловано је и на формирање Заједнице српских општина.

Известилац ЕП за Косово Улрике Луначек констатовала је, током синоћње расправе, да је у протеклих годину дана на Косову и Метохији остварен одређен напредак што се тиче односа са ЕУ, али да, упркос томе, ствари нису напредовале онолико колико би то желели и грађани и ЕП.

Луначек је Изразила жаљење што пет држава чланица ЕУ нису признале независност Косова, и истакла да то штети напретку и не улива поверење косовским грађанима да су део Европе и да их ту желе.

„Понекад се питам, када у тих пет земаља критикују корупцију и организовани криминал на Косову који, наравно, постоје и у другим регионима па и у деловима ЕУ, зашто не дозвољавате Косову да постане део Европола и Интерпола, јер то би умногоме помогло сузбијању криминала”, рекла је Луначек.

Што се тиче процеса нормализације односа Приштине и Београда, она је навела да је остварен напредак и да је много тога договорено, али да спровођење договореног још увек изостаје, и то на обема странама.

„Србија шаље поруке које нису од помоћи, послала је националистички воз на Косово с натписом ‘Косово је Србија’. То није више тако, и то и српске власти и грађани знају… То не помаже добросуседским односима”, рекла је она.

Осврнувши се на изборе, Луначек је рекла да је дошло до застрашивања Срба који нису хтели да гласају за Српску листу, па истиче да је важно да челници српске заједнице на Косову схвате да су пуноправни чланови косовске заједнице и да не би требало да се увек обраћају Београду.

Захвалила је присутнима на позитивним коментарима на извештај који је поднела, али је приметила да су током расправе представници екстремне левице и екстремне деснице били критични према Косову и напустили салу.

Европски комесар за проширење и политику суседства Јоханес Хан поздравио је миран ток избора као „знак демократске зрелости” Косова и Метохије.

Изразивши очекивање да ће нова влада бити формирана брзо и без застоја, Хан је истакао да се мора наставити дијалог са Београдом, а међу приоритетним задацима је навео и обезбеђиване услова за безвизни режим, владавину права, економски развој, образовање, реформе…

Извор: Танјуг

Loading...