ЧЕПУРИН: За братске народе – руски и српски!

БЕОГРАД – У Амбасади Русије у Београду је поводом руског националног празника те земље у Београду одржан свечани пријем којем су присуствовали председник Србије Александар Вучић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри и представници дипломатског кора. Руски амбасадор Александар Чепурин је поздравио званице и поручио да је Русија за целовиту, просперитетну Србију и миран Балкан.

У обраћању званицама, Александа Чепурин је рекао да је руска држава напунила 1.155, а Руска Федерација 27 година. Поручио је да је стратешки циљ Русије да осигура безбедност у пријатељству са Истоком и Западом, као и енергичан економски, културни, духовни развој, просперитет земље и народа.

„Ми ћемо се ослањати на интересе нашег народа, на искуство наше државе која траје више од 1.000 година. Ка том циљу ићи ћемо у пријатељској слози са Србијом. Русија је за целовиту, просперитетну Србију, за миран Балкан“, рекао је Чепурин.

Руски амбасадор је председнику Александру Вучићу на свечаном пријему уручио један од руских симбола – жостовски послужавник осликан цвећем. Како је објаснио амбасадор ова занатска традиција Жостова траје 250 година.

Аутор композиције која је поклоњена српском председнику је уметница Гогина, представница најпознатије породице уметника Жостова у 20. веку.

„Пожелимо председнику да на овом челичном послужавнику са цвећем пажљиво носи добре односе између наших земаља“, поручио је Чепурин.

Приметио је да је као и прошле године у руској амбасади присутна елита наводећи да није важно да ли представља власт или опозицију, да ли је из сфере политике или културе. Важно је, наводи да је пријатељски расположена према Русији.

„Приметио сам једну важну ствар – нигде сами народи не знају за русофобију, ксенофобију, антисемитизам. Те фобије намећу елите. На срећу, у Србији нема такве поделе“, рекао је руски амбасадор.

Своје обраћање је завршио здравицом: „За братске народе – руски и српски“.

Свечаном пријему присуствовали су и директор БИА Братислав Гашић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструкутуре Зорана Михајловић, министарка правде Нела Кубуровић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар за рад Александар Вулин, министар културе Владан Вуковсављевић, лидер радикала Војислав Шешељ, председник покрета Двери Бошко Обрадовић.

Међу гостима су били и лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић.

Извор: Танјуг

Loading...