ХАН: Идеја о Царинској унији је сјајна!

БЕОГРАД – Формирање заједничког тржишта у региону донело би добро свим земљама, сложили су се председник Александар Вучић и комесар за проширење Јоханес Хан. Двојица званичника су, након састанка у Београду, поручила да је реч о тржишту од 20 милиона људи и да би то била изузетно добра шанса за земље региона. Вучићева идеја о царинској унији је сјајна, рекао је Јоханес Хан и истакао кључну улогу Србије за очување мира и стабилности.

Заједничко тржиште би значило нова радна места, смањење трошкова, бржи проток робе и људи и много више инвеститора у региону, рекао је Александар Вучић, а Јоханес Хан је потврдио да би заједничко тржиште додатно појачало привлачност региона.

„Ако бисмо формирали јединствено тржиште, пореске стопе би биле јединствене, а то би значило добит и за нас али и за све друге у региону“, рекао је Вучић на заједничкој прес-конференцији.

Због тога ће, како је рекао, молити пријатеље у региону да о тој теми даље разговарамо, иако, како је приметио, зна да нове идеје увек наиђу на скепсу.

„За нас није важно чија је то идеја, важно је да о томе разговарамо“, рекао је Вучић.

Комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан истакао је да европска перспектива за Србију нема алтернативу, а да је идеја председника Србије Александра Вучића о формирању јединственог тржишта у региону сјајна, јер ће обезбедити већу привлачност за инвестиције.

„Први пут сад кажем да је то сјајна идеја, која је потекла из региона. Треба да унапредимо сарадњу, да идемо корак даље ка интеграцијама. Ако било ко сматра да та иницијатива може да ‘скрене’ европску перспективу региона – греши. Сасвим је супротна слика. Ради се о припреми региона за будуће приступање Унији и јединственом тржишту, тако да та идеја има много смисла“, рекао је Хан на конференцији за новинаре после састанка са Вучићем.

Како је додао, тиме се унапређује ефикасност целог региона од 20 милиона људи.

„Данас је регион, и у економском смислу, фрагментиран и самим тим мање привлачан за инвестиције. Ако створимо заједничко тржиште, то ће само појачати привлачност региона“, поручио је Јоханес Хан.

То значи стварање нових радних места, нових могућности, веће „отпорности“ региона, како економске, тако и политичке.

„Наш заједнички циљ је мир, стабилност и просперитет и у том смислу, иако се то можда некоме не свиђа, Србија има кључну улогу. Србија је највећа земља у региону и зато има посебну одговорност и драго ми је што видим да се она овде узима за озбиљно“, истиче Хан.

Извор: Танјуг

Loading...