ПУТИН О РАТУ СА АМЕРИКОМ: Мислим да такав сукоб…

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин каже да евентуални војни сукоб између Русије и Сједињених Америчких Држава нико на Земљи не би преживео.

„Мислим да нико не би преживео (такав сукоб)”, одговорио је Путин на питање америчког редитеља Оливера Стоуна да ли би Сједињене Америчке Државе доминирале у „врелом рату” против Русије.

Путин је додао да је Северноатлантски пакт (НАТО) у сталној потрази за непријатељем како би оправдао своје постојање.

„Више не постоји Источни блок, нема више Совјетског Савеза. Зашто, дакле, и даље постоји НАТО? Мој утисак је да, како би оправдао своје постојање, НАТО има потребу за спољним непријатељем, постоји стална потрага за непријатељем, или неким актом провокације како би се неко именовао за противника.”

Међутим, Путин сматра да постоји нада за нормализацију руско-америчких односа.

„Нада? Нада увек постоји. Све док нас не закопају”, одговорио је Путин.

Портал „Варајети” пренео је да су руски председник Путин и редитељ Стоун током припрема за интервју гледали познати играни филм редитеља Стенлија Кјубрика „Доктор Стрејнџлав или: Како сам научио да не бринем и заволео бомбу”, који говори о хипотетичком нуклеарном сукобу измеду СССР и САД.

Лист „Дејли бист” је навео да је председник Русије рекао да је Кјубрик предвидео неке савремене проблеме, чак и са техничке тачке гледишта, „ствари које нас нагоне да се замислимо о стварним претњама које постоје”.

„Ствар је у томе да се од тада мало тога променило. Једина разлика лежи у чињеници да савремени системи наоружања постају све софистициранији и сложенији. Међутим, идеја реактивне примене оружја и немогућност да се такви системи контролишу и даље су истинити”, сматра Путин, преноси Спутњик.

Након што су одгледали филм, Стоун је руском председнику поклонио „ди-ви-ди” са филмом, након чега је Путин отишао.

Међутим, испоставило се да је кутија била празна. Када је то открио, руски лидер се вратио и показао Стоуну да му је он дао само омот диска. Сам диск са филмом продуценти америчког редитеља су били заборавили да ставе у кутију.

„Типичан амерички поклон!”, прокоментарисао је Путин.

Извор: Танјуг

Loading...