(НЕ)РЕАЛНО: Вучић проглашава „окупацију Косова и Метохије“!?

БЕОГРАД – За око пола године Србија би требало да донесе стратешки план око Косова – да дефинише своја права и циљеве када је реч о покрајини, потребе Срба који живе на КиМ, али и да прихвати да о томе одлучују и косовски Албанци. Другим речима, мора да буде спремна на компромис. Све ово је у инагурационом говору најавио нови председник Александар Вучић и то у тренутку када се припрема промена Устава.

Вучићева најава може да се тумачи на различите начине – као увод у брисање преамбуле о КиМ у Уставу Србије, њено мењање по угледу на две Немачке, али и као формирање коначног става Београда о Косову – границе до које би ишли у преговорима са Албанцима и то уз сагласност кључних политичких фактора у Србији и уз бар неопходну подршку опозиције.

Нови председник није прецизирао на шта је тачно мислио и какав је његов план. Он је, међутим, рекао да је време да ствари поставимо на рационалну раван.

– Време је да то подигнемо на национални ниво и да на такав начин о томе разговарамо – навео је он.

Лист Блиц пише да је могуће пет сценарија везано за проблем Косова, а истиче се и проглашавање окупације као једна од опција за коју би српске власти могле да се одлуче.

Историчар Чедомир Антић, за лист Блиц, каже да би једно од решења било и да Србија прогласи окупацију КиМ и обавеже се да ће је једном вратити у свој састав као Јевреји Јерусалим, Хрватска Крајину…

– Ако се Србија одрекне Косова без претходног компромиса и мимо демократске процедуре постаће прва држава у Европи која је то учинила после времена када је Хитлер отимао државама делове њихове територије и народа – истиче Антић.

Брисање преамбуле у Уставу, мењање преамбуле у Уставу, доношење уставног закона, те подела Косова, према писању овог листа, представљају опције које су на столу.

Извор: Блиц / Комерсант.рс