ТРАМП УЗДРМАО СВЕТ: САД се повлаче из Париског споразума

ВАШИНГТОН – Амерички председник Доналд Трамп изјавио је вечерас да се САД повлаче из Париског споразума о борби против климатских промена.

Трамп је рекао да ће од данас САД прекинути примену свих необавезујућих елемената Париског споразума.

„Повлачимо се. Како бих испунио узвишену дужност заштите Америке и њених грађана, САД ће се повући из Париског споразума о борби против климатских промена”, рекао је шеф Беле куће, преноси Ројтерс.

Он је на брифингу у Ружином врту рекао да ће САД почети нове преговоре о враћању у Париски споразум или „у неку потпуно нову трансакцију по условима који су фер по САД, њихов бизнис, њихове раднике, њихов народ, њихове пореске обвезнике”.

„Ако можемо да обезбедимо фер договор, то је у реду, а ако то не можемо, и то је у реду”, рекао је амерички председник.

АП наводи да је Трамп казао да актуелни Париски споразум ставља САД у „неравноправан положај” и да се због њега губе послови и смањују плате.

Агенција преноси да је овим потезом Трамп испунио једно од својих главних обећања, али оцењује да он тиме подрива напоре света у борби против климатских промена.

АП подсећа да су САД под бившим председником Бараком Обамом пристале на смањење емисија угљен-диоксида и других штетних гасова са 28 одсто из 2005. на 26 одсто 2025. године, што износи око 1,6 милијарди тона.

Извор: Танјуг

Loading...