ТАЧИ СА КОЛИНДОМ: Незамисливо ми је да Србија у ЕУ уђе пре Косова! (ВИДЕО)

ЗАГРЕБ – Тзв. косовски председник Хашим Тачи изјавио је да не може ни да замисли да Европска унија у своје чланство прими Србију пре Косова, што би, како је рекао, била огромна грешка.

Тачи, који је јуче у Загребу разговарао са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић, у интервјуу за ХИНУ каже да највећу забринутост на југоистоку Европе изазива „чињеница да је ЕУ преспора у приближавању земаља регије, што отвара простор за све врште радикализама, као и за јачање руског утицаја”.

Сматра да би стога ЕУ требало да одлучује брже и додаје да не може ни да замисли да Србија у ЕУ буде примљена пре Косова.

„Не могу да замислим да се тако нешто догоди. Уверен сам да то неће бити случај јер ће Србија тада сигурно блокирати Косово и то на неодређено време. ЕУ добро зна какав је став и понашање Србије према Косову. Али ни Србија не може да иде даље на путу евроинтеграција ако се не понаша европски према Косову”, нагласио је Тачи.

Тачи, који је практично у кампањи уочи ванредних парламентарних избора на Косову, каже да је уверен да ће Србија на крају признати косовску независност.

Косовски председник је у овом интервјуу поновио више пута до сада изречену неистину да „српски политичари у приватним и неформалним разговорима признају да је Косово независно”.

Тврди да Приштина не тежи променама граница, а још мање некаквој „великој Албанији”, већ тврди да је то, како је рекао, „конструкција која долази из Београда, а не из Приштине или из Тиране”.

„’Велика Албанија’ је концепт о којем говори Београд како би покрио своје амбиције стварања ‘велике Србије’“, рекао је Тачи.

Осврнувши се на недавне изјаве бившег шефа америчке ЦИА-е, који је рекао да ће ускоро неминовно доћи до поновног прекрајања граница за Балкану, споменувши пре свих Макеоднију, Албанију и Косово, Тачи је каже:

„Косово, Албанија и Македонија су суверене земље са својим границама”.

Додао је и да је Косово охрабено проевропским владама у Македонији и Албанији, а одличном је оценио одлуку о приступању Црне Горе чланству НАТО.

Тврди и да ће косовска војска бити утемељена до краја ове године, након што је њено реформисање било одложено под међународним притиском.

„Косовска војска биће формирана ове године. Читав процес биће потпуно усклађен са стандардима НАТО-а, у потпуности координиран с НАТО-ом и другим партнерима Косова. Биће то професионална мултиетничка војска”, тврди Тачи.

Извор: Танјуг

Loading...