ИПАК ДОБИО: Иванов уручио мандат Заеву (ВИДЕО)

СКОПЉЕ – Тачно у подне, у вили „Водно“ у Скопљу, председник Македоније уручио је мандат за састав нове владе председнику СДСМ-а Зорану Заеву. СДСМ се о парламентарној већини договорио са три албанске партије – ДУИ, покретом Беса и Алијансом Албанаца.

Зоран Заев је нешто пре 12 сати стигао у вилу „Водно“, а цео догађај пратио је велики број новинара.

Лидер СДСМ-а је мандат за састав нове владе добио нешто више од пет месеци од ванредних парламентарних избора, који су одржани 11. децембра прошле године.

Приликом давања мандата Заеву, Иванов је констатовао да су све препреке уклоњене и да нова парламентарна већина треба да предложи нову владу.

Заев је потписао изјаву у којој се констатује да су две препреке за формирање нове владе уклоњене – изабран је нови председник Собрања и председнику су достављене гаранције да ће нова влада радити на очувању и заштити јединства, суверенитета, територијалног интегритета, независности и мултиетничности Македоније.

„Гарантујемо заштиту уставног поретка и територијалног интегритета Републике Македоније. Гарантујемо поштовање националних интереса и побољшање живота свих грађана. Гарантујемо да ће процес доношења одлука бити у складу са основним демократским принципима и владавином права“, наведено је, између осталог, у изјави коју је потписао Заев преузимајући мандат за формирање владе.

Заев је рекао да „ниједан документ, платформа или акт супротстављен горенаведеним ставовима не може бити основа“ за вођење политике у Републици Македонији.

Председник Собрања Таљат Џафери рекао је да би било шта друго да је учинио Иванов, осим давања мандата за састав владе Заеву, било погубно за Македонију.

„Не могу да кажем да је криза окончана, али ово ће отворити пут да се ствари одвијају институционално“, рекао је Џафери у телефонској изјави Ројтерсу.

Према Уставу Македоније, мандатар Заев има рок од 20 дана да парламенту предложи састав кабинета.

Заев је раније рекао да очекује да ће Македонија нову владу добити до краја маја.

Истакао је да ће његов кабинет бити проевропски и да ће обезбедити квалитетан живот за све грађане, уз поштовање мултиетничности у складу са Охридском споразумом.

СДСМ се о парламентарној већини договорио са три албанске партије – ДУИ, покретом Беса и Алијансом Албанаца.

Нова македонска влада би требало да тешким реформама извуче земљу из дубоке политичке кризе која траје готово три године и врати је на пут евроатлантских интеграција.

Криза је ескалирала крајем априла, када је парламентарна већина изабрала новог председника Собрања Таљата Џаферија из реда албанских партија. То је први пут да на челу Собрања буде Албанац.

Први мандатар након децембарских избора је био лидер ВМРО-ДПМНЕ и бивши премијер Никола Груевски који, међутим, није успео да постигне коалициони договор са албанским партијама, пре свега албанском партијом ДУИ, иначе, својим дугогодишњим партнерима у власти.

ВМРО-ДПМНЕ не признаје избор Џаферија за председника Собрања и залаже се за расписивање нових парламентарних избора.

Извор: Танјуг

Loading...