ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО НА РУСКОМ: Руски народ успео да спасе цео свет! (ВИДЕО)

БЕОГРАД – Својим херојским подвизима у Другом светском рату руски народ је успео да уништи фашизам и спасе цео свет од силе мрака, поручио је премијер Србије, на руском језику, у честитки коју је поводом Дана победе упутио Русији.

Честитајући Дан победе на руском језику, Александар Вучић је рекао да је то један од најважнијих дана за човечанство.

„Руски народ је поднео највећи терет Великог отаџбинског рата, и то ће заувек остати пример изузетног јунаштва и патриотизма. Својим херојским подвизима у Другом светском рату он је успео да уништи фашизам и спасе цео свет од те силе мрака“, рекао је премијер Србије.

Навео је да војници Црвене армије заслужују уважавање, поштовање и вечну успомену у нашим срцима:

„Мени је драго што је и српски народ, раме уз раме са другим народима света, дао свој допринос освајању мира и слободе. Честитам Русији, руском народу и целокупном слободољубивом човечанству Дан победе над фашизмом. Живео Дан победе!“

Дан победе над фашизмом јесте дан када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. Слави се 9. маја, иако је Други светски рат коначно завршен тек неколико месеци касније, безусловном капитулацијом царског Јапана.

Деветог маја 1945. године совјетски маршал Жуков ратификовао је пред Савезницима споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

Највећа парада одржава се сваке године у Москви, са великим мимоходом више родова војске и прелета авијације.

Извор: РТС

Loading...