AMERI PRAVE HAOS: Makedonija na ivici rata! – KOMERSANT

AMERI PRAVE HAOS: Makedonija na ivici rata!

SKOPLJE – Jasnim svrstavanjem na stranu Albanca i Zorana Zaeva američki izaslanik je dao vetra u leđa „tiranskoj platformi“, ucenio Makedoniju i doveo do tačke sa koje teško da će biti povratka. Džaferi nije uspeo da uđe u parlament, Albanci se spremaju za kontraprotestm piše Sputnjik.

Ako je situacija prošlog četvrtka u Skoplju posle „izbora“ Taleta Džaferija na mesto predsednika Sobranja bila na ivici građanskog rata, posle jučerašnje posete američkog zvaničnika Brajana Hojta Jija postoji opasnost da sa te ivice sklizne, i to u lošem pravcu.

Naime, vetar u leđa koji je Ji dao albanskim strankama i Zoranu Zaevu već je dobio epilog. Tako je „novoizabrani“ predsednik Sobranja Džaferi već najavio da će zakazati sednicu parlamenta kako bi i zvanično preuzeo vlast od aktuelnog predsednika Sobranja Trajka Veljanovskog, koji tvrdi da Džaferi ne može da zakaže sednicu jer ne postoji zapisnik niti bilo kakav dokument o njegovom izboru na mesto prvog čoveka parlamenta.

Kako bi sprečili Džaferija u njegovoj nameri, poslanici VMRO-DPMNE i predsednik Sobranja Veljanovski već su ušli u zgradu parlamenta, a situacija je, kako navode naši izvori iz Makedonije, veoma rovita. Koliko se zna, Džaferi je pokušao da uđe u parlament, ali mu to nije pošlo za rukom.

Džaferi, međutim, tvrdi da ne odustaje od svog plana i ponavlja da je Amerika priznala njegov izbor. On je čak najavio i da će, ukoliko predsednik Makedonije ne bude u roku od 10 dana dao mandata za sastav vlade Zoranu Zaevu, pokrenuti opoziv Ivanova u skupštini Makedonije.

Dakle, izaslanik Stejt departmenta umesto da smiri strasti, Skoplju je doneo još veće probleme. Dajući podršku Zaevu i Albancima, on ne samo da stavlja do znanja da podržava „tiransku platformu“, koja Albance, iako su manjinski narod, faktički izjednačava sa Makedoncima, već i „prkosi“ predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu, koji od Zaeva traži da se javno odrekne platforme u zamenu za mandat.

Aleksandar Mitevski, direktor Centra za istraživanje i analitiku iz Skoplja, osim što se slaže sa činjenicom da je poseta američkog izaslanika još više produbila krizu u Makedoniji, sumnja i da je izaslanik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji dobio odobrenje od strane sadašnje američke administracije za ovakav nastup, i veruje da je njegov glas — glas bivše „Klinton —Obama“ administracije, koja još u ovom delu sveta vodi glavnu reč.

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...