АМЕРИ ПРАВЕ ХАОС: Македонија на ивици рата! – КОМЕРСАНТ

АМЕРИ ПРАВЕ ХАОС: Македонија на ивици рата!

СКОПЉЕ – Јасним сврставањем на страну Албанца и Зорана Заева амерички изасланик је дао ветра у леђа „тиранској платформи“, уценио Македонију и довео до тачке са које тешко да ће бити повратка. Џафери није успео да уђе у парламент, Албанци се спремају за контрапротестм пише Спутњик.

Ако је ситуација прошлог четвртка у Скопљу после „избора“ Талета Џаферија на место председника Собрања била на ивици грађанског рата, после јучерашње посете америчког званичника Брајана Хојта Јија постоји опасност да са те ивице склизне, и то у лошем правцу.

Наиме, ветар у леђа који је Ји дао албанским странкама и Зорану Заеву већ је добио епилог. Тако је „новоизабрани“ председник Собрања Џафери већ најавио да ће заказати седницу парламента како би и званично преузео власт од актуелног председника Собрања Трајка Вељановског, који тврди да Џафери не може да закаже седницу јер не постоји записник нити било какав документ о његовом избору на место првог човека парламента.

Како би спречили Џаферија у његовој намери, посланици ВМРО-ДПМНЕ и председник Собрања Вељановски већ су ушли у зграду парламента, а ситуација је, како наводе наши извори из Македоније, веома ровита. Колико се зна, Џафери је покушао да уђе у парламент, али му то није пошло за руком.

Џафери, међутим, тврди да не одустаје од свог плана и понавља да је Америка признала његов избор. Он је чак најавио и да ће, уколико председник Македоније не буде у року од 10 дана дао мандата за састав владе Зорану Заеву, покренути опозив Иванова у скупштини Македоније.

Дакле, изасланик Стејт департмента уместо да смири страсти, Скопљу је донео још веће проблеме. Дајући подршку Заеву и Албанцима, он не само да ставља до знања да подржава „тиранску платформу“, која Албанце, иако су мањински народ, фактички изједначава са Македонцима, већ и „пркоси“ председнику Македоније Ђорђу Иванову, који од Заева тражи да се јавно одрекне платформе у замену за мандат.

Александар Митевски, директор Центра за истраживање и аналитику из Скопља, осим што се слаже са чињеницом да је посета америчког изасланика још више продубила кризу у Македонији, сумња и да је изасланик Стејт департмента Брајан Хојт Ји добио одобрење од стране садашње америчке администрације за овакав наступ, и верује да је његов глас — глас бивше „Клинтон —Обама“ администрације, која још у овом делу света води главну реч.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...