АМЕРИ ПРАВЕ ХАОС: Македонија на ивици рата! – Страна 2 – КОМЕРСАНТ

АМЕРИ ПРАВЕ ХАОС: Македонија на ивици рата!

„Ни Бела кућа ни Савет за националну безбедност претходно нису били обавештени да је амбасадор у Македонији Џес Бејли планирао да призна новог ’председника парламента‘ у четвртак увече. То пише сајт ’Балканализис‘. Ово откриће изазива веома озбиљну забринутост око тога ко води америчку спољну политику, у исто време када је Балкан спреман да експлодира усред растућег национализма“, наводи он.

Наш саговорник тврди и да је немогуће да Џафери одржи своју реч и да покрене поступак за опозив председника Иванова ако овај не додели мандат Заеву за састав владе јер није легално изабран председник.

„То би било могуће само да је легалан председник Собрања, а он то није. Он не може да повуче никакву иницијативу у парламенту која би била легална, чак и да у парламенту тако нешто изгласају. То може да им буде намера, али не може бити извршено. С друге стране, Иванов је био изричит да не даје мандат никоме док се не одбаци ’тиранска платформа‘, и то је забетононирана позиција македонског председника“, каже наш саговорник.

Он овоме додаје да је јасно да америчка политика има двоструке аршине, јер, како каже, у Албанији дозвољавају да се одрже избори без опозиције, што „јасно говори да им је стало да задрже Едија Раму, који подстиче ’Велику Албанију‘ и продужава политику хаоса на Балкану“.

Да до хаоса заиста може доћи говоре и најновији написи на албанским порталима који тврде да Албанци у Македонији немају намеру да више толеришу, како кажу, „ овакву неправду“ и да се спремају да одрже контрамитинге грађанима који под крилатицом „За заједничку Македонију“ већ два месеца шетају улицама Македоније.

Извор: rs.sputniknews.com

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...