БИЛ ГЕЈТС УПОЗОРАВА: Биотероризам највећа опасност, а следе и велике епидемије!

ЛОНДОН – Све је већа могућност да се у свету догоди биотерористички напад који би с лица земље могао да збрише 30 милиона људи, упозорио је најбогатији човек на свету Билл Гејтс, пренео је британски „Телеграф“.

Разлог за све већу могућност оваквог напада лежи у томе што је, како је Гејтс навео, данас лакше него икада створити и проширити смртоносне патогене.

Оснивач „Мајкрософта“ последњих месеци често у својим јавним наступима упозорава на чињеницу да би епидемија смртоносних респираторних вируса била опаснија чак и од нуклеарног напада.

Он, како се наводи, сматра да је сада важније него икада да се помогне државама у праћењу болести и спречавању глобалне трагедије.

„Биотероризам је много већи ризик од пандемије“, рекао је Гејтс и додао како је напредак у биологији довео до тога да терористи могу лакше да створе болести попут смртоносних богиња.

„То би могло да изазове смрт 10 милиона људи, а тако много смрти не би изазвао ни трагичан догађај попут напада нуклеарним оружјем. Тако да је највећи ризик од природно проузроковане епидемије или намерно изазваног биотерористичког напада“, казао је Гејтс и додао како би вирус који се брзо шири ваздухом могао у годину дана да убије и више од 30 милиона људи.

„Морамо озбиљно да размишљамо о тим ризицима“, рекао је он.

Како је навео, данашња путовања људи по свету значе да би будуће епидемије могле да буду још смртоносније и од шпанског грипа 1919, од ког је тада умрло до 100 милиона људи.

„У следећих 20 година имаћемо епидемије много горе него што је била са вирусом еболе, или зика вирусом и постоји шанса да ће бити у облику грипа“, рекао је Гејтс, нагласивши да „здравствена криза негде“ значи „здравствену кризу свугде“.

Извор: Танјуг

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!