ПОТПУНИ ЛУДАК: Трамп сад тврди да „НАТО више није застарела алијанса“

ВАШИНГТОН – Опасност од тероризма указала је на значај НАТО-а, рекао је амерички председник Доналд Трамп током састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и додао да Алијанса више није застарела. Промена и става према Кини – неће је означити као „манипулатора валутом“ иако је у предизборној кампањи у више наврата обећао да ће то урадити првог дана уласка у Белу кућу.

Доналд Трамп је променио став према НАТО-у и Кини – Алијансу више не сматра „застарелом“ организацијом, а за Кину каже да је неће означити као „манипулатора валутом“, иако је супротно најављивао током предизборне кампање.

„Имао сам продуктиван разговор са генералним секретаром НАТО-а о томе шта НАТО још може да учини у борби против тероризма. Жалио сам се на то одавно и они су унели промене, и сада се боре против тероризма“, рекао је Трамп на заједничкој конференцији за новинаре са Столтенбергом.

АФП је јуче пренео да је Трамп поновио да европске чланице Алијансе морају да „плате оно што дугују“.

„Уколико друге земље плате свој удео уместо што се ослањају на САД да направи разлику, сви ћемо бити много безбеднији“, сматра амерички председник.

Трамп, који је током предизборне кампање говорио о превазиђености Алијансе, сада је рекао да НАТО „више није превазиђен“.

Би-Би-Си примећује да Трамп није променио став само према Алијанси.

У интервјуу за Волстрит џорнал, амерички председник је рекао да неће означити Кину као „манипулатора валутом“, иако је у предизборној кампањи у више наврата обећао да ће то урадити првог дана уласка у Белу кућу.

Трамп је јуче рекао да га са кинеским председником Си Ђинпингом повезује „добра хемија“, додавши да верује да је Пекинг спреман да сарађује са Вашингтоном по питању Северне Кореје.

Извор: Танјуг

Loading...