ДАЧИЋ И ВУЛИН ТАЧИЈУ: Злочинци из ОВК иду на суд, а не Србија!

БЕОГРАД – Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић наводи, поводом изјаве Хашима Тачија да ће Приштина тужити Србију за геноцид, да косовски председник наставља са провокацијама. Министар Александар Вулин истиче да је реч о покушају узнемиравања Срба.

Ивица Дачић је изјавио да косовски председник Хашим Тачи наставља са провокацијама и да, након што је његова идеја о формирању тзв. војске Косова доживела дебакл, он покушава да пребаци пажњу домаће јавности на другу тему – тужбу против Србије за геноцид.

У писаној изјави достављеној медијима, Дачић каже да је нарочито познато да Србија није починила геноцид на Косову, већ је ОВК починила геноцид над српским народом.

О томе, како наводи, сведоче и подаци колико је данас мање Срба на Косовуи Метохији него пре 1999. године.

Уосталом, чак ни Хашки трибунал ни његово тужилаштво никад није оптужило Србију за геноцид, већ је фомиран Специјални суд за злочине ОВК-а, указао је Дачић и додао:

„Тако да ће злочинци из ОВК на суд, а не Србија“, поручио је Дачић.

Дачић је такође указао да Тачи зна да од тога нема ништа, јер тзв. Косово није члан УН-а и нема право да тужи Међународном суду правде у Хагу.

Напоменуо је и да је закон о формирању косовске војске повучен под притиском међународне заједнице.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да је реч о покушају да се узнемире Срби и Србија, који, како је истакао, морају остати мирни да не би постали лак плен.

„У Приштини се нажалост успешност политичара вреднује у складу са тим колико је у стању мржње да изрази према Србима и Србији. То је политика. Најпре, на Косову и Метохији није било геноцида, јер да га је било не би оснивали међународни суд ОВК, већ неки други. Тачи на овај начин покушава да дезавуише тај суд“, рекао је Вулин у Београду.

Додао је да би Тачи морао да зна да само државе, а не територије, могу да туже „било кога за било шта“.

Косово и Метохија је територија под привременом управом УН у складу са Резолуцијом 1244, није члан УН нити ће то постати, подсетио је Вулин.

Како је навео, реч је о покушају узнемиравања Срба, јер у истом моменту најављују тужбе и Изетбеговић, влада у Македонији ће бити формирана ако тужи Србију и Тачи „би волео да може да нас тужи за геноцид“.

Тачи је, након неуспелог покушаја да само усвајањем закона Косовске безбедносне снаге трансформише у војску, најавио тужбу против Србијe за геноцид на Косову.

Извор: Танјуг

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!