ДОН СТОЛТЕНБЕРГ: Научили смо лекцију у Афганистану, Босни и Косову!

БРИСЕЛ – Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да је „Алијанса научила лекцију из операција у Авганистану, али и у Босни и Херцеговини и на Косову“, да је на дуге стазе много боље борити се против тероризма и радити на стабилности обучавањем локалних снага и изградњом локалних безбедносних институција него размештањем великог броја војника НАТО-а.

НАТО се борио против побуњеника у Авганистану и обучава ирачке официре како би локалне снаге могле да се супротставе екстремистима.

Међутим, Алијанса није расположена да размешта снаге у оквиру антитерористичких операција, преноси АП.

Савезници верују да би међународна коалиција требало да предводи борбу против Исламске државе, не НАТО.

НАТО у канџама нарко-босова

Једно је сигурно, а то је да ове три набројане „земље“, Афганистан, Босна и Херцеговина и Косово, имају једну заједничку ствар. Исламску државу. А оно што их држи на окупу је „трговинска размена“.

Српски медији су у неколико наврата објављивали о извештају УН-а који сведочи о томе да је од доласка НАТО снага у Афганистан увећана производња хероина и других опијата за 44 пута. Обзиром да је Афганистан и пре доласка НАТО-а био главно светско извориште наркотика, тј. преко 90% укупне светске производње хероина је било у Афганистану, долазимо до закључка да је НАТО машинерија увећала конзумирање и светску укупну потрошњу хероина за 44 пута.

Са друге стране, Европски парламент (ЕУ) означио је 2011. Србију као главни центар нарко-трговине за цео европски континент. Наравно, реч је о перфидним утицајима, у питању је Косово. Ствар опште културе је то да је Косово главни нарко-центар у нашем региону, а сигурно је тачна констатација и Европског парламента. Цела ствар постаје готово невероватна када се сетимо да је Афганистан прва држава која је званично признала независност Косова.

Тешко се отрнути утиску и дојму о НАТО алијанси као великој међународној нарко-банди.

Специјална анализа овог УН извештаја, који показује невероватан раст производње хероина у Афганистану од тренутка доласка НАТО снага у ту земљу, објављена је од стране аналитичког одељења при ОДКБ са циљем алармирања међународне шире и стручне јавности и информисања о постојећем проблему.

Извор: Танјуг / Комерсант.рс

Loading...