ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ: БОШКО ОБРАДОВИЋ

У ексклузивном интервјуу за Комерсант, председник Двери и председнички кандидат, Бошко Обрадовић, говори о Србији, о глобалним политичким променама, новим трендовима у Европи, сарадњи са Русијом, са Европом и остатком света, решењима и начинима политичког деловања, о политици Двери и о својој кандидатури за председника Србије…

Многи предвиђају да ће 2017. година бити година великих историјских промена, како због Трампове победе, тако и због Брегзита и стварања нове политичке сцене у Европи. Како Вама све то изгледа, верујете ли да би водеће светске силе могле наћи заједнички језик и покренути својеврсну „еру мира и разумевања“?

Нови свет се рађа и у 2017. Данас Срби могу да пронађу своје место у новом договору нове Америке, нове Европе и Русије. То годинама сањамо.

Политика Двери је победничка политика на европском и светском нивоу. Наше време долази и председнички избори у Србији су почетак великих политичких промена, а Двери су носиоци тога. Издржали смо велике нападе и увреде, а сада треба храбро, да те геополитичке промене донесемо на председничким изборима. Ко је веровао да ће Британија изаћи из ЕУ и да ће Трамп победити у САД? Зашто се то не би десило и у Србији?

Многи потцењују моју председничку кандидатуру, али ми ћемо бити за све њих шок, као најмодернија европска и светска политика у Србији.

На геополитичком столу се одиграва нова велика прерасподела карата. Да ли у тој прерасподели Србија има чему да се нада, а да ли има и нешто од чега треба посебно да страхује!?

Погледајте раст родољубивих покрета широм Европе који се противе даљим диктатима из Брисела, нарочито због мигрантске кризе и све лошијег економског положаја европских народа. Проруски кандидат Радев је победио у Бугарској, исто Додон у Молдавији.

Орбан је отерао ММФ и неке мултинационалне компаније као нпр. ”Монсанто” да би заштитио домаћи економски и национални интерес. У Француској су велике шансе за Марин Ле Пен, у Аустрији је све јача Слободарска партија Аустрије, у Немачкој – Алтернатива за немачку осваја гласове Немаца. Све су то сигнали да се Европа мења, да се свет мења.

Србија увек треба да се нада, а политика је поље могућег. Много зависи од нас самих колико паметну и мудру политику водимо.

Тренутно, ми немамо државну политику и стратегију, већ се самопонижавамо до изумирања свих прерогатива државности у свим институцијама државе, почев од Народне скупштине па на даље. Неко је то осмислио за нас, али Двери им то неће дозволити.

Треба највише да страхујемо од самих себе: да у нашем народу не надјача похлепа, бахатост и равнодушност. А то нам се намеће кроз друштвени систем у чијем је центру профит, а не човек. Ми хоћемо да направимо антропоцентричну државу, државу која постоји у интересу грађана, а не тајкуна, ММФ-а, Светске банке, бахатих политичара, наркодилера…

Шта је оно што би се могло очекивати да буде главна промена у односу Европе и Европске Уније наспрам Србије и видите ли можда које европске државе би могле да буду прве које би направиле заокрет у политици наспрам Србије, на првом месту по питању Косова и Метохије?

Европска унија је прошлост. Она се распада на наше очи и ја све време вичем из свег гласа да се оканемо даљег погубног пута у ЕУ, на којем смо пуних 16 година. И ево, само што нисмо, и ево за две године! Слушамо ту мантру од свих режима од 2000. на овамо. Комесари ЕУ су рекли да пре 2025. немамо чему да се надамо. Ми у Дверима верујемо да ЕУ до тада неће ни постојати.

Све време апелујемо и опозиционо наступамо да укажемо да досадашњи пут Србије у ЕУ није донео ништа добро. Напротив. Па нећемо ваљда бити последњи еврофанатици у Европи, као што смо били последњи комунисти у бившој СФРЈ? Очекујем да ће многе европске државе, чим скину баласт бриселске администрације са врата, променити став по питању Косова и Метохије у правцу интереса Србије и бољих билатералних односа.

Може се рећи да тзв. евроазијски блок убрзано унапређује свој статус у Србији, на првом месту као војни савезник. Министарство одбране је најавило чак и могућност куповине ракетног система С-300 у мају. Како видите потезе актуелне владе Србије на овом пољу!?

Свака озбиљна држава која жели да то и остане мора да има јак и уређен систем одбране. На жалост, наш тренутно није такав, јер се од 5.октобра 2000. растаче и обесмишљава. Двери су прве покренуле иницијативу да се врати обавезно служење војног рока са нешто краћим периодом од 3 до максимално 6 месеци, што је више него довољно да се прође обука.

Ми смо слободарска земља са великом војничком традицијом и поред тога што је срамота што се не служи војни рок, није добро да немамо обучено људство. То не значи да ћемо ратовати, али ваљда свако жели да зна да заштити своје породице и имовину? Кад имате јак одбрамбени систем и не усуђују се ваши непријатељи тако лако да вас нападну. Већи је проблем што су припадници Војске Србије, као и сва остали стубови једног друштва: полиција, здравство и просвета, до крајњих граница понижени и доведени до руба егзистенције.

Не може неко ко брине о безбедности земље да буде лоше плаћен и да нема дана одмора већ да иде са задатка на задатак, па се деси да војници не виђају своје породице месецима, а прековремени рад им се плаћа испод сваке нормалне вредности. Чак им се не оставља простор и да имају неки додатни посао. Прошле године је 1000 припадника Војске дало отказе, а почело је да се дешава нешто што не би смело, а то је да синдикати војске и полиције штрајкују. То говори да ми живимо у ненормалним условима и под сталном тензијом.

Зато бих остао поприлично резервисан по питању набавке руске војне технике и наоружања, јер шта вам вреди МИГ или С-300, ако немате ко њиме да управља и руководи? Морамо да вратимо достојанство војној професији, па ћемо свакако имати и одговарајуће наоружање. Шта ако ти авиони, не дај Боже, полете у интересу НАТО-а, а не у интересу Србије? Остаћу врло уздржан по питању потеза тренутне Владе из ове области.

Кандидујете се за председника Републике Србије. Шта је Ваша основна порука грађанима Србије?

Време је да се порази страначко-банкарски систем и да интерес поштених, пристојних и породичних људи буду на првом месту.

Двери се залажу за домаћу привреду, за економски патриотизам, за подршку младим брачним паровима, за заштиту презадужених грађана и њихових породица, за враћање неуставно отетих пензија и њихово повећање, за право сваког грађанина на посао и зараду према знању и квалификацијама, а не према партијској припадности. Српски покрет Двери је покрет који хоће слободну, богату, независну и јаку државу Србију!

Три најважније ствари које би урадили у Србији?

Под један, вратио бих домаћи економски и привредни интерес у први план, а интересе странаца, крупног капитала и страних банака ставио у други план. Сачувао бих привредне и природне ресурсе Србије у нашим рукама: ЕПС, Телеком, ПТТ, РТБ БОР, ПКБ, изворе пијаће воде и бање… Зауставио бих даљу сумануту распродају Србије.

Под два, заштитио бих све породице у Србији кроз мере породичне политике: заштита презадужених грађана и њихових породица, подршка младим брачним паровима, самохраним родитељима, старачким и самачким домаћинствима, стварање услова да млади људи почну да раде и стварају породицу, а не да одлазе да живе и раде у иностранство.

Под три, створио бих јаку државу: слободну, независну, богату и јаку Србију, која сарађује са свим земљама у Европи и свету, прекинуо бих преговоре са ЕУ, поништио Бриселски споразум, појачао сарадњу са Русијом у свим сферама и никад не бих дозволио да Србија уђе у НАТО.

Можете ли издвојити три најважније ствари које би урадили на пољу сарадње са Русијом?

Прво, максимално коришћење Споразума о слободној трговини између Републике Србије и Руске Федерације, који не користимо ни приближно колико бисмо и могли и требали. Русија је огромно тржиште где би могао да заврши сваки наш производ. То је могуће урадити уз озбиљан приступ и државну интервенцију у привреди.

Друго, припремио бих низ мера за јачу сарадњу пре свега на пољу безбедности и сарадњу са земљама ОДКБ-а, где се РФ показала као наш савезник и кроз историју и кроз наше доба, јер нас није бомбардовала, а помогла је колико је могла кад год је била у прилици. Тренутно је Србија у статусу посматрача у ОДКБ-у. То је недовољно за озбиљнију сарадњу са РФ по питању безбедности, поготово што смо окружени земљама НАТО-а.

Треће, продубљивао бих духовне и културне везе српског и руског народа у свим могућим сферама друштвеног живота, које би биле здрав основ за спровођење породичног модела друштва који у Русији добија на значају и примени. Има ли бисмо много тога да научимо од Руса, а и они од нас, не сумњам.

За крај, једна порука владајућем естаблишменту, једна опозицији и једна српском народу?

Естаблишменту: ваше време је истекло, време је за смену политичких генерација; опозицији: и ваше време је истекло, време је за смену политичких генерација; српском народу: не бој се, напаћени, преварени и опљачкани роде, има нас који живимо за тебе и твоју државу!

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!