ПОГЛАВЉЕ ПЕТ: Следеће седмице!

Србиjа ће почетком наредне седмице готово извесно отворити Поглавље 5, о jавним набавкама, а може се догодити да отвори jош два.

Реч jе о поглављима 25 ( наука и истраживање) и 26 ( образовање и култура), а „зелено светло“ за њихово отварање условљено jе не само напретком у нормализациjи односа са Приштином, већ и позициjама неких од земаља чланица.
У дипломатским изворима у Бриселу, незванично, помињу се Хрватска, али и Бугарска, као земље чланице са додатним затхевима у овим областима.

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу наводе да се тренутно воде интензивни разговори, између осталих са Загребом, како би дошло до усаглашавања позициjа и могућег отварања три поглавља на Mеђувладиноj конференциjи 13. децембра.
Наредних дана, почев већ од сутра, представници земаља чланица, у оквиру радних група у Бриселу, требало би да разговараjу и постигну консензус око тога коjа ће поглавља Србиjа отворити следеће недеље, тачниjе 13. децембра, када се очекуjе Mеђувладина конференциjа Србиjе и EУ.

Истог дана, међутим, у Бриселу ће, према Танјуговим изворима, бити одржан jош jедан важан састанак.

Реч jе о годишњем Савету за стабилизациjу и проширење, на коjем ће представници Србиjе и EУ размотрити напредак наше земље у процесу приступања EУ, као и свебухватне односе Униjе и Србиjе.

Следеће недеље, у Бриселу се очекуjу и редовни децембарски састанци Савета министра општих и иностраних послова EУ, као и Самит лидера EУ.

Oчекуjе се да министри општих полова EУ донесу своjе годишње закључке када су процес проширења и земље у процесу приступања EУ у питању.

Извор: Танјуг

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!